Főzdénkben pálinkakóstolásra is van lehetőség: a pálinkafőzde bemutatása, a pálinkafőző-berendezés működésének és a pálinkafőzés folyamatának ismertetése mellé természetesen megkóstolhatja kitűnő pálinkáinkat.
A kóstolók árai minden esetben magukban foglalják az ásványvíz és pálinkakorcsolya fogyasztását is.
Pálinkáink a kóstolást követően természetesen a helyszínen megvásárolhatók.
Szeretettel várjuk kisebb csoportok, céges és baráti társaságok jelentkezését!
Miért igyunk pálinkát?
A pálinka hungarikum; a magyar kultúra és gasztronómia egyik legjelentősebb értéke. S mindezek mellett kiváló élettani hatásai vannak:
- orvosilag bizonyított a pálinka emésztésjavító és stresszoldó hatása;
- csökkenti a vér koleszterin szintjét;
- csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát;
- csökkenti a magas vérnyomást;
- köhögés, rekedtség esetén fertőtleníti a gyulladt torkot.
A pálinkakóstolás szabályai:
- a pálinkát talpas, alul öblös, felfelé szűkülő átlátszó üvegpohárból ("tulipános phárból) a legjobb kóstolni: az alsó öblös rész a pohár közepe felé irányítja az illatokat, így a felső kiszélesedő rész ezt a koncentrált illatot közvetíti a fogyasztó felé;
- a pálinkát valójában szobahőmérsékleten (17-19 Celsius-fokosan) kell fogyasztani – ekkor mutatkozik meg leginkább a pálinka aromája;
- első lépésként vizsgáljuk meg a pálinka színét, tisztaságát, illatát;
- az igazán jó pálinkát lassan kortyolva, ízlelgetve kell fogyasztani, hogy igazán élvezni lehessen a gyümölcsös zamatát;
- a pálinka elfogyasztása után végezzünk szárazpróbát: kezünkkel néhány percig melegítsük az üres poharat, majd a poharat szagoljuk meg még egyszer; a pohár belső falán maradt pálinkának köszönhetően érezni fogjuk a pálinka száraz illatát, amely az ital minőségéről árulkodik (ha aroma lenne benne, az az alkohollal együtt elillanna; ha megmarad a gyümölcsillat, a pálinka valóban gyümölcsből készült);
- a pálinka kóstolásakor (erős alkoholtartalma miatt) nem ajánlott a túl sok fajából összeállított sor; az ajánlott mennyiség legfeljebb 5-6 fajtájú pálinka;
- ha többféle pálinkát kóstolunk egymás után, figyeljünk arra, hogy két ital között valamilyen étellel semlegesítsük az ízeket;
- a pálinkát kis mennyiségben kell fogyasztani; a kis mennyiségnek is elegendőnek kell lennie arra, hogy a pálinka megmutassa valódi erényeit.
További információk: A pálinkafogyasztás szabályai