Szolgáltatások

Cefrekészítés

A jó pálinka elkészítésének alapja a szakszerű cefrekészítés. Ha betartunk minden szakmai előírást, biztosak lehetünk abban, hogy kiváló minőségű pálinkát kapunk.

Hogyan kezdjük a cefrekészítést?

Amikor megérik a gyümölcs, ne az legyen az elsődleges, hogy minél több hordót megtöltsünk.  Akárcsak a lekvárfőzésnél, a cefrekészítésnél is válogassuk szét a gyümölcsöket; válasszuk el a többitől azokat, amelyek teljesen érettek és hibátlanok. Ezek képezzék a cefre alapanyagát.

A kiválasztott gyümölcsöket minden esetben mossuk meg, hiszen a földről felszedett gyümölcsök olyan mikroorganizmusokat tartalmazhatnak, amelyek a cefrekészítés során minőségvesztést eredményezhetnek, melynek következtében pálinkánk szúrós szagú lesz.

Az így előkészített alapanyagunkat aprítsuk össze vagy daráljuk le annak érdekében, hogy a lehető legjobban elvégezzük a gyümölcsünk roncsolását, s így egy pépes állagú anyagot kapjunk. Ezzel a pépes anyaggal az élesztők számára a legjobb környezetet hozzuk létre az erjedéshez.

Fontos hogy milyen gyümölcsöt dolgozunk fel,az őszibarack maghéja nyitott és emiatt ciánvegyületek kerülhetnek a cefrénkbe, a cseresznyét és a meggyet nem szükséges kimagozni, viszont a szárát és levelét el kell távolítani.

Ha kemény húsú gyümölcsről beszélünk (pl. birs, körte), lehetőség szerint használjunk pektinbontó enzimeket, melyek a sejtfalak lebontásában segítenek. Ha azt szeretnénk, hogy minél előbb kierjedjen a cefrénk, élesztőt is alkalmazhatunk, de ügyeljünk rá, hogy hideg időben hidegtűrő élesztőt tegyünk a hordónkba.

Fontos, hogy napról napra figyeljük a cefrénket, hiszen először egy zajos erjedés megy végbe habképződéssel, s ennek kapcsán a cefrénk kifuthat a hordóból. Ügyeljünk a hőmérsékletre, hiszen ehhez a folyamathoz az optimális hőmérséklet 19-25 C fok között van.

Az erjedés során nemcsak a hőmérséklet változik, hanem a térfogat is, ezért fontos, hogy tároló edényünket csak háromnegyed részéig töltsük meg. Miután a cefrénk teljesen kierjedt, légmentesen zárjuk le, így tároljuk hűvös helyen a kifőzésig. A leírtakat betartva kiváló minőségű pálinkánk lesz, és büszkélkedhetünk vele.
« Vissza az előző oldalra!
Őrvidéki Pálinka - Magyar