Módosult "A pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról" szóló 2008. évi LXXIII. törvény.
Részletek2014. évi LXXIV. törvény az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról
RészletekA magyar pálinkaszakma legjelesebb képviselői egyesületet alapítottak.
Részletek2013 márciusától a herendi porcelánnal együtt a pálinka és a törkölypálinka is hivatalosan hungarikumnak minősül.
Részletek4 tányéros 100 literes lepárlórendszer bevezetése pálinkafőzdénkben
Részletek2010. július 22-én az Országgyűlés megszavazta a jövedéki törvény módosítását. A jogszabályváltozás értelmében az emberek szabadon dönthetnek saját gyümölcsük felhasználásáról, aká...
RészletekA pálinka előállítását Magyar Köztársaság Országgyűlése ötpárti egyetértéssel törvényi védelem alá helyezte.
RészletekA Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület kezdeményezésére 2006 óta Szent Miklós napja a pálinka napja is Magyarországon.
RészletekA törvény meghatározza az alkoholtermékek adóalapját, az adómértéket, a bérfőzött pálinka utáni adó fizetési kötelezettség eljárási szabályait.
RészletekAdómentes a magánfőzésben a magánfőző által évente legfeljebb 50 liter mennyiségben előállított párlat, feltéve, hogy az a háztartásban való személyes fogyasztásra szolgál.
Csak saját gyümölcsből (vagy saját gyümölcsből készült alapanyagból), magáncélra főzhetünk jövedéki adómentesen pálinkát, és csak saját lepárló berendezéssel, vagy bérfőzdében. Fontos a „vagy” szócska: nem dönthetünk úgy, hogy magunk is főzünk, és főzetünk is.
A mennyiségi korlát (50 liter) a háztartásra vonatkozik, nem személyre, azaz nem főzhet a család minden tagja magánhasználatra 50-50 litert, hanem egy évben összesen 50 liter párlat előállítása engedélyezett háztartásonként.
Magánfőzés esetén csak a lakóhelyen, vagy a gyümölcsösben, saját, legfeljebb 100 liter űrtartalmú pálinkafőzővel végezhetjük el a lepárlást. Nem főzhetjük ki tehát a szomszéd cefréjét, és ő sem főzheti ki a miénket.
Az 50 liter mennyiségi korlát 86%-os pálinkára értendő, azaz 50 fokos pálinkából 86 liter főzhető jövedéki adó mentesen.
A törvény szerint saját fogyasztásra szánt párlatfőzésnél (vagyis amennyiben a termelő nem adja el a párlatot) 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni, a főzést nem kell a hatóságnál előre bejelenteni, és a 100 liternél kisebb űrtartalmú készüléket nem kell engedélyeztetni.
Ha a termelő mégis eladná az italt, megteheti, ebben az esetben, ill. az 50 liter feletti mennyiség esetében azonban a fizetendő jövedéki adó mértéke megegyezik a kereskedelmi főzdék által fizetett adóval.
A saját gazdaság helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében zárjeggyel ellátott, legfeljebb kétliteres palackokból kínálhatja a termelő az italt.