Módosult "A pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról" szóló 2008. évi LXXIII. törvény.
Részletek
2014. évi LXXIV. törvény az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról
Részletek
A magyar pálinkaszakma legjelesebb képviselői egyesületet alapítottak.
Részletek
2013 márciusától a herendi porcelánnal együtt a pálinka és a törkölypálinka is hivatalosan hungarikumnak minősül.
Részletek
4 tányéros 100 literes lepárlórendszer bevezetése pálinkafőzdénkben
Részletek
2010. július 22-én az Országgyűlés megszavazta a jövedéki törvény módosítását. A jogszabályváltozás értelmében az emberek szabadon dönthetnek saját gyümölcsük felhasználásáról, aká...
Részletek
A pálinka előállítását Magyar Köztársaság Országgyűlése ötpárti egyetértéssel törvényi védelem alá helyezte.
Részletek
A Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület kezdeményezésére 2006 óta Szent Miklós napja a pálinka napja is Magyarországon.
Részletek
A törvény meghatározza az alkoholtermékek adóalapját, az adómértéket, a bérfőzött pálinka utáni adó fizetési kötelezettség eljárási szabályait.
Részletek
Adómentes a magánfőzésben a magánfőző által évente legfeljebb 50 liter mennyiségben előállított párlat, feltéve, hogy az a háztartásban való személyes fogyasztásra szolgál.
Csak saját gyümölcsből (vagy saját gyümölcsből készült alapanyagból), magáncélra főzhetünk jövedéki adómentesen pálinkát, és csak saját lepárló berendezéssel, vagy bérfőzdében. Fontos a „vagy” szócska: nem dönthetünk úgy, hogy magunk is főzünk, és főzetünk is.
A mennyiségi korlát (50 liter) a háztartásra vonatkozik, nem személyre, azaz nem főzhet a család minden tagja magánhasználatra 50-50 litert, hanem egy évben összesen 50 liter párlat előállítása engedélyezett háztartásonként.
Magánfőzés esetén csak a lakóhelyen, vagy a gyümölcsösben, saját, legfeljebb 100 liter űrtartalmú pálinkafőzővel végezhetjük el a lepárlást. Nem főzhetjük ki tehát a szomszéd cefréjét, és ő sem főzheti ki a miénket.
Az 50 liter mennyiségi korlát 86%-os pálinkára értendő, azaz 50 fokos pálinkából 86 liter főzhető jövedéki adó mentesen.
A törvény szerint saját fogyasztásra szánt párlatfőzésnél (vagyis amennyiben a termelő nem adja el a párlatot) 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni, a főzést nem kell a hatóságnál előre bejelenteni, és a 100 liternél kisebb űrtartalmú készüléket nem kell engedélyeztetni.
Ha a termelő mégis eladná az italt, megteheti, ebben az esetben, ill. az 50 liter feletti mennyiség esetében azonban a fizetendő jövedéki adó mértéke megegyezik a kereskedelmi főzdék által fizetett adóval.
A saját gazdaság helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében zárjeggyel ellátott, legfeljebb kétliteres palackokból kínálhatja a termelő az italt.