Pálinkafőzdénk 2021 December 22.-től 2022 Január 10.-ig ZÁRVA TART!
Boldog Karácsonyt és az Új Évben jó egészséget kívánunk!
Baráti üdvözlettel.: Anita és Roland
Pálinkakóstoló
Miért igyunk pálinkát?
A pálinka hungarikum; a magyar kultúra és gasztronómia egyik legjelentősebb értéke. S mindezek mellett kiváló élettani hatásai vannak:
orvosilag bizonyított a pálinka emésztésjavító és stresszoldó hatása;
csökkenti a vér koleszterin szintjét;
csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát;
csökkenti a magas vérnyomást;
köhögés, rekedtség esetén fertőtleníti a gyulladt torkot.
A pálinkakóstolás szabályai:
a pálinkát talpas, alul öblös, felfelé szűkülő átlátszó üvegpohárból ("tulipános phárból) a legjobb kóstolni: az alsó öblös rész a pohár közepe felé irányítja az illatokat, így a felső kiszélesedő rész ezt a koncentrált illatot közvetíti a fogyasztó felé;
a pálinkát valójában szobahőmérsékleten (17-19 Celsius-fokosan) kell fogyasztani – ekkor mutatkozik meg leginkább a pálinka aromája;
első lépésként vizsgáljuk meg a pálinka színét, tisztaságát, illatát;
az igazán jó pálinkát lassan kortyolva, ízlelgetve kell fogyasztani, hogy igazán élvezni lehessen a gyümölcsös zamatát;
a pálinka elfogyasztása után végezzünk szárazpróbát: kezünkkel néhány percig melegítsük az üres poharat, majd a poharat szagoljuk meg még egyszer; a pohár belső falán maradt pálinkának köszönhetően érezni fogjuk a pálinka száraz illatát, amely az ital minőségéről árulkodik (ha aroma lenne benne, az az alkohollal együtt elillanna; ha megmarad a gyümölcsillat, a pálinka valóban gyümölcsből készült);
a pálinka kóstolásakor (erős alkoholtartalma miatt) nem ajánlott a túl sok fajából összeállított sor; az ajánlott mennyiség legfeljebb 5-6 fajtájú pálinka;
ha többféle pálinkát kóstolunk egymás után, figyeljünk arra, hogy két ital között valamilyen étellel semlegesítsük az ízeket;
a pálinkát kis mennyiségben kell fogyasztani; a kis mennyiségnek is elegendőnek kell lennie arra, hogy a pálinka megmutassa valódi erényeit.